A jövő tanára – kreatív nyelvtanulás

Hogyan tudunk megtanulni egy év alatt középfokon egy nyelvet úgy, hogy tankönyvet, munkafüzetet egyszer sem vesszük a kezünkbe?

Mit jelent a személyre szabott, kreatív nyelvoktatás?

Ki az a Fekete Krisztina akinek nem kisebb célkitűzése van, mint az, hogy egész Magyarország nyelvtanulási kultúráját szeretné megváltoztatni a skandináv oktatási rendszer mintájára?
7 ország, 12 éves tapasztalat és 1690 tanítvány! Koronaként a legnevesebb tanári diploma:

CAMBRIDGE ESOL Level 5* Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages (CELTA)

Ajánlom szülőknek, mert Kriszti életútjából – választásaiból rengeteget lehet tanulni. Megmutatja, hogy sok esetben el kell fogadni a gyerek döntését, támogatni kell, még akkor is, ha teljesen irracionális ötletei támadnak. Bár mi szülők azt szeretnénk, hogy nyílegyenes út vezessen keresztül a gyermekünk életén, soha- semerre ne térjen el a céltól, amit természetesen ne kihagyással, halasztással érjen el, hanem hajszálpontosan abban az időpontban, ami előre adott, amit mi szülők, az élet, vagy az iskola elvár. Kriszti bebizonyítja azt, hogy a szülő néha kénytelen mély levegőt venni, majd egy nagyot nyelni, idegösszeroppanás nélkül kivárni a „kaland” végét – nagyon megéri!!!
Ajánlom a fiataloknak, mert mostanában ha valaki kicsit másként gondolkodik, eltér az átlagtól, deviánsnak, alternatívnak könyvelik el. Pedig csak annyiról van szó, hogy később alakul ki a személyisége, más impulzusokra van szüksége. Majd láthatjuk, hogyan lesz egy kirekesztett, helyét nem találó, beilleszkedési problémákkal küzdő fiatal lányból egy elszánt, céltudatos, ultraproduktív, kivételes intelligenciával rendelkező cosmopolita hölgy. Aki a világban összeszedett tudását kizárólag Magyarországon szeretné kamatoztatni, mert úgy érzi, érdemes egy hatalmas kihívással szembenéznie, tenni érte.
Végre otthon van itthon – egy helyen éli meg a család, szerelem, a kiteljesedés trióját.
Tarts velem, felejtsd el a magolást, Ismerd meg Te is a jövő tanáránák módszerét, nyelvtanulási tanácsait és különleges élettörténetét!

Milyen családból származol?

Értelmiségi családból származom , Budapestről édesapám és édesanyám is biológus . Másfél éves koromban költöztünk ki Londonba, mivel édesapám ott kapott tanári állást.
Kisiskolásként költöztünk vissza Magyarországra, voltak nyelvi nehézségeim, problémás volt a beilleszkedés, nagyon kilógtam a sorból, nem igazán fogadtak el. Szerettem alkotni, a nyelveket, az elméleti filozófiát, ezekkel az igényekkel meglehetősen kirívó és magányos voltam – az elkövetkezendő években 9 iskola váltásom volt, kerestük az igazit –
Végül Budapest legkeményebb lányiskolájában kötöttem ki, a Patrona Hungariae-ban, ahol apácák tanítottak. Természetesen ez sem volt tökéletes. Utána az USA-ban folytattam a tanulmányaimat, édesapám biológusként kapott egy éves állást. Missouri-ban.
Otthonra találtam, nagyon élveztem az iskolát, és az ottlétet is. Kiteljesedtem, fejlődtem.

Érettségi után milyen egyetemre jelentkeztél?

Érettségi után Felvettek Károli Anglisztika és Média tudomány szakra – de passziváltattam az évet, mert úgy gondoltam, több, más és színesebb tudásra van szükségem. Ezért Londonban felnőttképzésen folytattam a tanulmányaimat . Ott szívtam magamba a tudást: filozófiát, üzletpszichológiát, rendszer pszichológiát, családállítást , salsa-t, asztrológiát, tanultam . De beiktattam indiai fejmasszázst, varrást, reikit is – sok minden érdekelt, mindenbe bele akartam kóstolni. A tanulmányaim szigorúan önfinanszírozáson alapultak, Au-pair-kedtem, illetve online dolgoztam egy kanadai ingatlanos cégnek.

Mikor kezdtél el tanítani?

Egy év elteltével hazajöttem, és úgy gondoltam, bekopogtatok az első nyelviskolába, hátha angol tanárra van szükségük. Ezen a barátaim jót nevettek, de én természetesen megpróbáltam … pont ott és pont akkor nyelvtanárra volt szükségük. Egy végzős osztály tanárának a helyettesítésébe cseppentem bele, akik a végén annyira megszerettek, hogy meg akartak tartani.

Nappalin egyetemre jártam, ami kettős érzelmeket váltott ki belőlem: egyrészt itt már megtaláltam azt a szellemi közeget, ahol elfogadtak, a tanárok kezdtek bennem partnerre találni, megszerettek , de maga az egyetem nem adott praktikus tudást, az óangol tanulmányokat pedig kifejezetten mihasznának találtam. Viszont megszületett az elhatározás, hogy nyelvtanár leszek.

Gondolom az egyetem elvégzése után kerestél egy nyelvtanári állást -:) ja nem 

23 évesen végeztem az egyetemmel, új életet kezdtem – 3 barátnőmmel vettem a Kanári Szigetekre egy odaszóló jegyet és egy kézipoggyásszal felültem a repülőgépre.

A szüleim nem tudták, hogy one way ticket. A barátnőimmel szétszóródtunk, én felszolgálóként találtam munkát, de a nyelvoktatástól itt sem szerettem volna elszakadni, ezért skype-on tartottam nyelvórát ázsiai (főképp kínai, koreai) gyereknek.
Fél évig maradtam, aztán elég volt, hiányzott az olvasás és a szellemi közeg.

Munka vagy tanulás következett? Esetleg mind a kettő?

Elkezdtem a Mesterképzést (ELTE Angol és Magyar mint idegennyelv) – ekkor már tanítottam külföldieknek a magyar nyelvet, de ez sem volt elég, ezért felvételiztem Dániába AAlborg University- re – vállalkozás és fejlesztés szakra, de mivel nagyon érdekelt felvettem még két szakot.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy „rászoktam” az egyetemre, a tanulásra, mert elkezdtem a CELTA-t – Cambridge-en, amit elvileg briteknek és amerikaiaknak szervezi az egyetem, de szerencsére sikerült a felvételim. Művészi káoszban egymásba értek az egyetemek, nem voltam hajlandó kompromisszumot kötni, jó diák módjára elkezdeni és befejezni az egyetemeket, hanem a tanulmányaim folyamatosan fedték egymást, összeértek. De sikerült Cambridge is, így birtokában vagyok a világ legelismertebb nyelvtanári oklevelének.

Összefoglalnád, hogy hova milyen egyetemekre és milyen szakokra jártál?

ELTE, Budapest: okleveles Angol nyelv és kultúra tanár, MA
ELTE, Budapest: okleveles Magyar mint idegen nyelv és kultúra tanár, MA
AAU, Dánia: Organization and Leadership, MA
AAU, Dánia: Consumption and Market Communication, MA
AAU, Dánia: Global Politics, Migration and Movements, MA
CAMBRIDGE ESOL Level 5* Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages (CELTA)
Stanmore College, London: English Language and Culture
KGRE, Budapet: Angol nyelv és kultúra, BA
KGRE, Budapet: Kommunikáció és Médiatudomány, BA

Mikor indult be a nyelvtréneri karriered?

Németországban ajánlottak munkát az AUDI-nál, ezt már igazi kihívásnak tartottam. Felsővezetőket oktattam angolra – közben 8 másik cég is felkért nyelvtréneri közreműködésre. Néha hazaugrottam levizsgáztam, később az ELTE-n is lediplomáztam. Ezután költöztem ki Németországba .

Összegezve mi volt ami a legnagyobb nehézséget, kihívást okozta számodra?

Életem legnagyobb kihívásának tartom a jogosítvány megszerzését, (ami nem a konkrét vizsgát jelenti), hanem azt, hogy idegen országban nyelvtudás és igazi gyakorlat nélkül kellet valamit csinálnom, ami komoly megterhelést okozott 

Mikor kezdtél el gyerekekkel foglalkozni? Velük kapcsolatban mi a specialitásod?

A legfontosabb, hogy nincs tankönyv, nincs munkafüzet és soha nem hangzik el magyar szó.
Teljesen máshogy működnek a gyerekek, mint a felnőttek. Nyitottak, érzik a tanulást, nincs csodálkozás, nem akadnak ki -befogadóbbak – gyorsak. Hozzám mindig kiemelkedő képességű gyerekek jönnek. A tanulóimnak 100% -ban saját érdeklődési körére építem fel az órát ez a legfontosabb. Konstruktivizmus módszert alkalmazom a gyerek/tanuló meglévő tudására építkezem. Sajnos Magyarországon kevesen élnek ezzel a szisztémával. Csak autentikus anyagokból tanítok. Használom a populáris médiát, az elején nem érti, küzd, de utána semmi gondja nem lesz a szövegértéssel. Ez az időszak fél év 1 év lehet. Például volt egy tanulóm, aki imádta a számítógépes játékokat, vele például olyan riportokat hallgatunk, amelyek a játék kitalálóival készültek. Volt egy képzőművész srác, aki designer bútorokat gyárt – vele a művészet világába látogattunk el. Mindegy, hogy a diák mi által tanulja meg a nyelvet, meg fogja tanulni. A focin keresztül is ugyanúgy megtanulható minden. A lecke is saját választáson alapul nálam: könyvből fejezet, – ami érdekli, előadások hallgatása, TED (Technology, Education, designe) előadók Pl. Bill Gates – Warren Buffet, az intelligens elit előadásai, ami mindenki részére elérhetőek. Egy év alatt szoktam felkészíteni a diákjaimat egy erős középfokú nyelvi szintre, heti egy óra adásával. De tanulóimmal napi online kapcsolatban vagyok, természetesen csak angolul.

Bemutatnád egy kicsit a nyelvtanulási módszeredet?

Alapvetően ezért mentem Dániába – mert ott PBL-t Problem Based Learning – (probléma alapú tanulást szerettem volna elsajátítani) Itt gyakorlatból haladunk az elmélet felé , nem pedig fordítva. Valós élethelyzetekből és autentikus anyagokból tanulunk nem lebutított tankönyvi példákból. Saját élethelyzeteink köré építjük fel az idegen nyelvet, nem egy különálló könyv köré. Pl. az egyetemen nem ültünk a teremben és tanultunk, hanem először elmentünk a LEGO-hoz, beültünk egy megbeszélésre, meghallgattuk a problémát, majd visszamentünk elemeztünk és megpróbáltunk az adott eseményre megoldást találni. Szakdolgozatom témája is ehhez kapcsolódott.
Ez a specialitásom, aminek szerintem természetes metódusnak kellene lennie a nyelvtanulásban. Sajnos Magyarországon pont az ellenkezője történik a nyelvtanulás során, csak elméleti oktatás van, magolós poroszos, nagyon kevés gyakorlattal.
A skandináv oktatási módszerek között számosat találtam, amit beépítettem a saját nyelvtanítási projektembe. A teljesség igénye nélkül: (Confidence Based Learning PBL) Magabiztosságon alapuló tanulás : nálam fő szempont a magabiztosság kiépítése, hiszen enélkül bármennyi tudás is kevésnek bizonyul. Content Language Integrated Learning (CLIL) Tartalmon alapuló tanulás. Nem a nyelvről tanulunk, hanem a nyelvet tanuljuk meg különböző helyzetekben.

Mesélnél a tanulóid által elért sikerekről?

Volt egy zenész tanítványom, akinek 100%-osan el lett találva az érdeklődési köre, vele nulláról egy év alatt erős középfokot értünk el.
8 tanulót készítettem fel a Milestone Institute felvételijére. A Milestone I. Magyarország legrangosabb angol nyelvű magániskolája, ahol a felvételi vizsga kizárólag angol nyelven folyik, magában foglalja az esszéírást, a kritikus gondolkodást, a matematika és nyelvi tesztet. Mind a 8 tanulómnak sikerült a 3 fordulós felvételi vizsgája.
Amikor felsővezetőknek tartottam magyar nyelvi kurzust, akkor párhuzamban tanítottam menekülteket is. Éles volt a kontraszt – egy pakisztáni fiú is volt ebben a csoportban, aki nagyon meg akart tanulni magyarul. 9 hét alatt, 9 alkalommal volt óra, rendkívüli érdeklődéssel , (könyvajánlással és online chat-tel, video anyag küldésével) beszélgetős szintre jutott el.

Mikor telepedtél le végleg Magyarországon?

2016-ban 29 évesen költöztem vissza Magyarországra – kicsit lassan és döcögősen ment a beilleszkedésem – nyelvtanárként kezdtem el dolgozni, illetve az Audinál felsővezetőket tanítottam magyarra és angolra.

Mi egy nyelvi tréner karrierjének csúcsa?

2018-ban Saját vállalkozást indítottam – Languru néven.

Kreatív nyelvoktatást tartok cégeknek. Programom lényege – olyan „szorult” SÜRGŐS helyzetben lévő felsővezetőknek, akiknek agilis nyelvtudásra van szükségük, akiknek vitázni kell, érdekeiket képviselni, kiállni a cégük érdekében előadást, vagy termék bemutatót tartani, akinek a nyelvbe már életet is kell vinni. akinek jövő héten éppen Kínában kell tárgyalni.
De ez még nem a csúcs – a csúcs még vár rám.
Amikor a britt, amerikai és dániai tanulmányaimból visszatértem Magyarországra legnagyobb meglepetésemre pont azok az elemek hiányoztak a közoktatásból, amik miatt az északi országok annyira természetesen, szinte anyanyelvi szinten használják az angol nyelvet. Azzal a céllal alapítottam a Langurut, hogy Magyarországon is kialakuljon a nyelvtanulásnak egy minőségi kultúrája, ami nem a vizsgákon alapszik. Iskolákban szeretnék workshop jellegű előadásokat tartani, illetve Magyarország nyelvtanulási kultúráját szeretném megváltoztatni.

Kinek és miért ajánlanád a Monarchia kávéházat?
Női tanítványomnak ajánlom, imádom az ilyen csajos helyeket – minden van, ami a lányoknak kell. Reggeli – koktélok, isteni designe- nal, enteriőrrel, ami feltölt, mindezekhez pedig egy isteni kávé.

Ha tetszett a poszt oszd meg Te is! Köszönöm: K. S.

×