A hónap vendége: Eszter

Eszter rakoncátlan fürtjeit könnyű messziről felismerni, sportos-nőies-légies alakja törékeny külsőt kölcsönöz megjeleneséhez.  Ha nem ismernénk, talán fel sem merül bennünk, hogy ez a kedves, finom hölgy bizony egy kőkemény edző, aki már több országos, illetve világversenyen indította el tanítványait, és tavaly megalapította saját sportegyesületét. Jó magam is reménykedtem benne, hogy valamelyik fiam táncoslábú lesz, részemről mindent megpróbáltam, beírattam őket nyári táborba is Eszterhez, de szembesülnöm kellett vele, hogy a tánctanulás és az én álmaim közé csak egyetlen dolog áll: a gyerek saját akarata. 🙂 Azért szerencsére Eszternél maradt jópár tehetség, akikkel a városi rendezvényen találkozhatunk, akikkel az év során nagyon kemény munka folyik és akikre a  versenyek során állandó megmérettetés vár.  A mini riport során megtudhatjátok, hogy lesz valaki edző, mi is az az akrobatikus rock and roll, milyen nehézséggel  és örömökkel van kikövezve Eszter pályája.

Milyen családból származol? Hogy alakultak az iskolás éveid? 

Belenevelődtem az egészségtudatos életmódba, édesapám mentős, édesanyám ápolónőként dolgozott, ezért a  rehalibitációval már elég korán megismerkedhettem  és ha szükségét érzem azóta is bármikor fordulhatok hozzájuk egy kis segítségért/tanácsért.  Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázumban érettségizem,  majd 2009-ben végeztem el a sportoktatói tanfolyamot: sport és divattánc,  rock and roll szakon,  mint sportedző. 2011-ben alapdiplomámat kiegészítettem rekreáció szervezés és egészségfejlesztés szakkal a győri NYME  Apáczai Csere János  karán. Később  az erre épülő mesterképzést is elvégeztem.

Mi volt nagy hatással az életedre a gondolkodásodra és az értékrendedre? 

2009-ben mozgás, és koordinációs problémáim voltak, amelyek gátoltak a 100%-os edzői tevékenységben ill. a  rekreációs sportszak tanulásában. Egy év múlva több kórházi kezelésre, vizsgálatra, majd műtét sorozatra is szükség volt. Hosszú „lábadozást” tudhatok magam mögött: 2014-ben gyógyultam meg. Ebben a nehéz időszakban természetesen szüleimre, barátaimra mindig számíthattam,  az edzéseket folyamatosan tartottam és köszönettel tartozom azoknak az akkori versenyzőknek, akik mindvégig kitartottak mellettem  és megértették az akkori állapotomat. Megtanultam értékelni az életemet,  nyitott és befogadó vagyok az élet apró rezdüléseire, ezt próbálom átadni a környezetemben  élőknek és a csapatomnak is.  A betegség és a gyógyulás rengeteget segített az  önismeretemen, pontosan tudtában vagyok annak, hogy mivel és hogyan kell foglalkoznom ahhoz, hogy beteljesüljön az életem.

Honnan a tánc szeretete? 

Nem is kellett ezen gondolkodnom, mert gyerekként is mindig ez volt a vágyam. 1999-ben kezdtem Földes Máriánál rockizni, neki köszönhetem, hogy ezt a pályát választottam, vele mai napig állandó kapcsolatban vagyok. Együtt versenyeztetünk (klubbok közötti versenyek alkalmával) és  a kapcsolatunk tovább fejődött mára már nem csak munka, hanem szoros baráti kötelék is összetart bennünket. 2005-ben felkért hogy segítsek a csoportjainál egy-egy új ötlettel, (mozdulati, zeneötleti, erősítő, nyújtó hatású gyakorlatok összeállításában) így a keze alatt fejlődhettem, mint edzősegéd. Pár év elteltével úgy határozott, hogy az akkori versenyzők munkáját teljes mértékben vegyem át – több csapat, formáció, leigazolt versenyzők személyében – mondhatom úgyis, hogy egy örökséget hagyott rám.

2011-2014-között Molnár Nóra által vezetett Szombathelyi Galaxy Rock and Roll klub mosonmagyaróvári delegációjával foglalkoztam. Vele is nagyon jó a kapcsolatom, magánemberként és edzői szinten is.

2014-ben alapító tagja lettem a HUNGARockY táncegyesületnek – mellyel nagyon eredményes éveket és versenyeket tudhatunk magunk mögött. Ebben az időszakban rengeteg szakmai és emberi tapasztalattal gazdagodtam. Főképp az emberi tapasztalatok döbbentettek rá arra, hogy saját lábra álljak, melyek egy saját egyesület létrehozására sarkalltak. Így született meg a HUNGARYthmic sportegyesület 2016 év végén. Logo-nk megjelenése tükrözi  a  kisalföldi motívumokat,  meghatározó szempont volt számomra, hogy a külföldi  versenyeken kitűnjön a nemzeti hovatartozás.

Ekkor egy álom kezdődött el, mely beteljesüléséhez  elengedhetetlen volt számomra  az egyesületi háttér 100%-os megteremtése, hogy később már csak a produktív munkával tudjak foglalkozni. Május végén lesz az első önálló saját szervezésű versenyem Hegyeshalomban. „Szeretet verseny”, amely arra inspirál, hogy legyen annyi bátorsága egy gyermeknek, hogy közönség és zsűri előtt fellépjen.  Olyan Dunántúli versenykiírás ez – régi ismerős edzőkkel, akiknek hasonló sportfilozófiájuk van, mint nekem.

HUNGARYtmic keretein belül hol és milyen korcsoportokkal foglalkozol? 

Az egyesület Mosonmagyaróváron és környékén (Lipót, Máriakálnok, Dunakiliti, Rajka) van jelen, óvodás kortól felnőtt korosztályig. A táncoktatás rockit, színpadi táncot, showtáncot, felnőtteknek suprise wedding dance-t (meglepetés nyitótánc az esküvőkön) foglaja magában.  Úgy gondolom, hogy az óvodáskorú gyermekeknél a rocki legyen az alap, mert az megfelelő állóképességet, izomerőt, testtudatot kölcsönöz, ebből látni fogom, hogy később merre induljunk el, csapattánc vagy egyéni koreográfia kerüljön-e a középpontba.

Változott-e a gyerekanyag az évek során?

Igen változott, egyre nehezebb rávenni őket, hogy közösségbe menjenek – de itt mindig nagy szerepük van a szülőknek. Minden gyermekben benne van a tanulékonyság és a tudásvágy, mi azért formázunk egy csapatot, hogy kihasználjuk a gyermek fejlődése érdekében. Mivel még mindig bennem van a gyerek, könnyen megértem magam a csöppségekkel, nem okoz problémát a közös nevező.

Jövőbeli célok?

Az egészségmegőrzés mindenképpen. Az, hogy az  egyesületben táncoló gyerekek pozitív élményekkel és emlékekkel gazdagodjanak, a minősítő háziversenyeken túl a területi, országos, nemzetközi versenyeken is szeretném, hogy eredményesen szerepeljenek.

 Van-e kiemelkedő tehetségű gyereked? 

Számomra minden gyerek kiemelkedő tehetségű. Mindenkit a saját képességeihez mérek, és nem hasonlítom össze a gyerekeket.

Hogy alakul az óra felépítése?  Mi az, amit még a mozgáson kívül is kaphatnak tőled a családok? 

1 órát kisebb szünetekkel mozognak a gyerekek – a szünetekben játékos mentális fejlesztés van, amit a gyerek észre sem vesz. Próbálok családi összejöveteleket is szervezni, pl. minden év első szombatján van pizzaparty, nyáron pedig csobbanós party – víz közelben bográcsozással, ahol 70-80 ember is össze szokott jönni.

Legizgalmasabb versenyed? 

Mindig az adott verseny. Ugyanúgy izgalomban vagyok egy háziversenyen, mint egy nemzetközi megmérettetésen.

Hogyan tudjátok feldolgozni, amikor a rengeteg befektetett munka nem térül meg ? 

Minden verseny után leülök a gyerekekkel beszélni, hogy hogy élte meg a versenyt. Mi volt az a negatív vagy pozitív történés, amit megtapasztalt  a versenenyen. Van amikor, igenis megkívánja helyzet, hogy összetörjük, majd újra építsük a versenyző önbizalmát.

Mi az, ami nehézséget okoz?

Jelenleg az, hogy versenyekről van szó, mindig utazni kell – az ország bármely pontjára – ill. nemzetközi versenyre. Évente szükségünk van új fellépő ruhára, ami állandó sponzor híján, mindig a családok támogatását veszi igénybe.

 Mi az ami téged tölt fel?  

Az élet apró örömei: egy finom kávé, végre újra van időm sportolni – pilatesre járok  a Kökény utcába, a születésnapi hosszúhétvégém,  ezenkívül örökké és elmaradhatatlanul  a gyerekek csillogó szemei.

Kinek és miért ajánlanád a Monarchia Kávéházat? 

Aki egy kis felfrissülésre vágyik a Monarchia Kávéházban biztosan megtalálja: itt mosolyogva köszöntenek, ami remek párosítás egy  isteni latte-val.  A napsütéses terasz külön unicum számomra, de ideális helyszín megbeszélésekhez  is, mert itt mindig találhatsz  egy nyugodt sarkot, ahol kellemesen eltöltheted az idődet.

Ha tetszett a poszt osszd meg Te is!

Köszönöm: K.S.