A Hónap vendége: Fiatal látnokok – Csőrés Bence & Csőrés Móric

Régóta szerettem volna nektek bemutatni egy olyan startup vállalkozást, amelyet új generációs fiatalok hoztak létre szélsőségesen nehezített, bizonytalan körülmények között, jellemzően kevés tőkével, de annál több tudással, lelkesedéssel, kitartással, szorgalommal. Akik egy olyan nem létező szolgáltatást álmodtak meg, ami egy valós problémára adott választ. Céljuk véletlenül sem a gyors profitszerzés, hanem a függetlenség, az önállóság, a közös víziójuk megalkotása volt.

A PIZZA INNOVAZIONE 5 év elteltével robbanásszerű növekedést produkált, nemcsak megvetette a lábát egy külföldi piacon, hanem meghódította Németország nagyvárosait, üzleti partnerei közé sorolhatja a Mercedest, a Rolls Royce-t, a BOSCH Siemens-t, ThinXpool TV-t, jelenleg Lipcse-i Outlet Center-ben és Ingolstadt-i Village-ben  van két exkluzív étterme,  egy előkészítő konyhája Fulda közelében, 3 saját építésű Pizza Food truck-kal rendelkezik + egy szemet gyönyörködtető Vintage Airstream-mel és mindezek mellett 40 alkalmazottat foglalkoztat.

bence 2.
moric

Csőrés Bencét megismerve  pontosan 1 percig tartott, hogy ráhangolódjak és megmártózzak a történetében majd a második percben tudtam, hogy BINGO – Ő és Móric az, akikről már évek óta írni szerettem volna. A mini riport során megtudhatjátok, hogy mire képes egy testvéri – baráti szövetség, hogy mi történik akkor, amikor egy gépészmérnök elmélyül a gasztronómiában, hogy mi az az innovatív szolgáltatás, amit megálmodtak, majd létrehoztak és sikerre vittek…..

Mit tanultál? Mi terelt a gasztronómia világába?

A Kossuth Lajos Gimnázium tanulója voltam, majd 19 évesen Münchenbe mentem, ahol (Hochschule München für Angewandtete Wissenschaften ) gépészmérnöknek tanultam.  Az első évben még kaptam némi támogatást a családomtól,  a következő évben testvérem Móric is kiköltözött, aki turisztikát tanult. A második évtől mind ketten legalább 30 órát dolgoztunk a gasztronómia területén a tanulmányaink mellett, azért, hogy teljesen önfenntartóak legyünk.

Hogyan született meg a pizza truck ötlete?

A főiskola utolsó évében egy spontán buli alkalmával – miközben pizzát rendeltünk egy helyi ismert gyorsétteremből – merült fel bennünk és alapítótársunk Gerd Hartmann fejében a költői kérdés:

Miért kell langyos, rongyszerű pizzát ennünk, ha egy futártól rendelünk valahonnét?

A válasz egyszerű: Mire a pizza a sütőből az éhes pizzaimádó tányérjára kerül, nagyon sok idő telik el a és az étel hosszú utat tesz meg.  A buli végére készen voltunk a megoldással a problémára:  olyan food truck-ot kell építenünk, ami menet közben süti a pizzát, így lezárul az őskor és az olasz schamott kőről  közvetlenül kapja meg a vendég a megrendelést. Hárman: Gerd, Leon (egy gépész kolléga a főiskolárol)  és jó magam megalapítottuk a Pizza Innovazione-ét és nekiláttunk a műszaki fejlesztésnek, tervezésnek.

Röviddel az alapítás után csatlakozott hozzánk Móric hogy a gasztronomiai élén segítséget nyújtson nekünk.

Milyen konstrukcióban gondolkodtatok?

Mindenképpen ragaszkodtunk az eredeti elképzeléshez, ehhez pedig nagyon alapos gazdasági, műszaki tervezés volt szükséges, ami legalább 1 évig tartott. 2013-ban beléptünk az egyetem Inkubátor programjába (irodai férőhelyet, komplex szolgáltatás portfóliót,  kapcsolatrendszert, illetve 5000 Euro támogatást nyújtott), illetve éltünk a Crowfunding adta lehetőséggel, azaz közösségi finanszírozáshoz kerestünk befektetőket, akik részesedésért cserébe befektetnek a cégünkbe.


Ki tudott közületek pizzát sütni?

Professzionális módon természetesen egyikünk sem, de ez nem jelenthetett számunkra  akadályt. Gazdasági okokból kifolyólag (egy főre volt keret)  Gerd volt az, aki Olaszországba ment és megtanulta a pizza sütés fortélyait.

gerd

2014 – ben elkészült az első autónk –

pizza truck

áprilisban elkezdtük a kiszállítást. Nyugodtan állíthatom, hogy nagyszerű minőséget nyújtottunk, szenzációs volt az elképzelés, hogy a szállítási hely felé közeledve sütjük a pizzát és a megrendelő egy friss, kövön sült pizzát kap, mely 2 perce került ki a sütőből. Viszont egy dologgal nem számoltunk: nem ismertek minket. Lebecsültük a marketing költségeket, így a napi megrendelések száma nagyon alacsony volt – 3 hónap alatt csőd közeli állapotba kerültünk.

Nagyon gyorsan át kellett értékelnünk a cégünk működését és megtalálni a megoldást, mert hittünk a tervünkben és tudtuk, hogy újragondolt üzleti tervvel sikerre vihetjük az elképzeléseinket.

A food truck nagyszerű tulajdonsága az, hogy hatalmas kapacitásra képes, (80 pizza/óra, illetve 6 órát működik bármilyen áramforrás nélkül) ezért nagyobb társaságok, rendezvények, fesztiválok kiszolgálására is alkalmas.  A napi szóló pizza rendeléseket felváltotta a Catering – amiben már megcsillogtathatta kimagasló tulajdonságait a pizza truck, de meg kellett tapasztalnunk, hogy a külső tényezők is rettenetesen befolyásolják az üzletmenetünket (legyen ez időjárás,  megrendelő cég, naptári év, hó stb.)

2015 év elején már az utolsó tartalékainkat éltük fel, de a lelkesedésünk és a hitünk töretlen volt. Kénytelenek voltunk felülvizsgálni a cég működését, majd áprilisban fel kellett keresni a régi befektetőinket – ezzel elkezdődött egy intenzív találkozás sorozat az újrafinanszírozás miatt.

Kik a befektetőitek?

Svájci és Holland üzletemberek, akik a tervek függvényében maximálisan támogattak, kitartásra biztattak bennünket. Van akivel hosszútávú személyes kapcsolat is kialakult, van akivel még soha nem találkoztunk.

A negyedéves pénzügyi beszámolóink után megkaptuk a második tőkeinjekciót – ekkor megvettük a 2. autót – a felkérések pedig kezdtek beindulni.

pizza 2.

Melyik volt a legérdekesebb felkérésetek?

Privát bankár buli 60 fő-re, ami 3 napig tartott.

Melyek voltak a legizgalmasabb helyszíneitek?

A helyszíneknek csak a fantázia szabhat határt: voltunk  kastélyban, erdő közepén, várban, de volt hogy egy irodaház 2. emeletére  toltuk be a pizzeriát és ott építettük meg a konferencia teremben.

2017-ben a megemelkedett catering forgalmunkra alapozva (Berlinben is volt egy 10 alkalmas rendezvénysorozatunk, amikor 3 hónapon keresztül jártunk Münchenből Berlinbe) Németország közepén Fulda-ban megnyitottunk egy előkészítő konyhát, hogy ki tudjuk szolgálni a több száz km-re fekvő nagyvárosok catering megrendeléseit és ne München-ből kelljen Frankfurtba, vagy Lipcsébe szállítanunk a nyersanyagot. A megrendeléseink annyira megszaporodtak, hogy meg kellett építeni a 3. továbbfejlesztett food truck-et, ami hozzásegített ahhoz, hogy a legmagasabb színvonalon tudjunk teljesíteni a cateringek során. De ismét el kellett gondolkodnunk azon, hogyan tudnánk megoldani a téli időszak problémáját. Egyetértettünk abban, hogy ha kint nincs rendezvény, akkor a rendezvényt kell bevinnünk beltérbe.

2017 szezon végén 3 hónapos kültéri szerződésünk volt az Ingolstadt Village-ben, az ezüst Airstream utánfutónkbol árultuk a pizzát, majd feljánlották a helyi étterem teljes átvételét. Mobil indoor pizzériáink segítségével 2 hét alatt Pizzériává alakítottuk az elavult  bajor éttermet, amit Móric teljes erőbedobással vezetett.  Rengeteg fejlesztés valósult meg  az  ajánlat bővítés és a szervíz területén, a személyzet létszáma pedig 8 főről ma már 22-re duzzadt.


pizza-innovazione-Garage-8-von-21-1024x682
Ingolstadt

Mi az ami a hétköznapok szintjén motivál az előrehaladáshoz?

A felelősség kellemes terhe: a magam ura vagyok, én hozom meg a döntéseket.

Mely részét szereted legjobban a munkádnak?

Egyértelműen a termékfejlesztést.

Milyen fordulópont történt az idei évben? 

2018-ban felajánlották a Lipcsei Outlet Center-ben az étterem átvételét. Hatalmas kihívás volt, ez egy 500 nm-es üzlethelység, ami 200 férőhellyel rendelkezik. Nagyon sürgetett az idő, sok aspektust  kellett megvizsgálnunk és úgy döntöttünk, hogy stratégiai szempontból nagyon fontos mérföldkő a cégünk életében, ezért bevállaltuk a „lehetetlent”. Ismét felvettük a kapcsolatot a befektetőinkkel, akik anyagilag támogatni tudtak és megkaptuk a 3. tőkeinjekciót, de szakmailag újfent teljesen magunkra voltunk utalva. Bár 2018 áprilisában meg tudtunk nyitni, a teljes kiépítés még most is tart. A legfontosabb nézőpontunk az volt, hogy 4 telephellyel jobban le tudjuk fedni az országot a catering-gel. Kifejlesztettük azt a beltéri mobil pizza konyhát, amit kis utánfutóban lehet szállítani – így 5 pizzeriával rendelkezünk, amit terhelni tudunk és újabb városokra tudunk terjeszkedni.

Lipcse

Visszatekintve mi volt a legnehezebb a Pizza Innovazione megvalósításában?

A piacra, a köztudatba kerülés. Az üzlet pénzügyi része sem a legkönnyebb, mivel a számlakiegyenlítés a cégek révén több hónapig is eltarthat, ezért mindig szükséges, hogy elegendő tartaléka legyen a cégünknek.

Mi szerepel még az üzleti bakancs listátokon?

Felfuttatni a cateringet, az első airstream, pizza truck eladása, további vendéglátó helyek fejlesztése Németországban a franchise rendszer kiépítése, termék- és járműfejlesztések gyorsítása az éttermi gasztronómiában. Tervekben és ötletekben nem szenvedünk hiányt 🙂

Kinek és miért ajánlanád a Monarchia Kávéházat?

Gyermekkorom óta vagyok a Monarchia  vendége, akkor leginkább a fagyi vonzott, de az új étlapról kedvencem a BLT és isteni saláták közül is válogathatok. Szeretem a hely hangulatát és a mindig kedves, figyelmes felszolgáló lányokat.

Ha tetszett a poszt oszd meg Te is ! Köszönöm: K.S.