A hónap vendége: Ódor  Feri

Első blikkre rock zenész, aztán  kisfiús mosolyával a srác  szomszédból, ha pedig ledobja a textilt… hát,  akár egy Calvin Klein modell is lehetne. De szerencsére Ferinek nem külsejét fogjuk boncolgatni, hanem arról beszélgetünk, hogy miképpen lesz egy gazdasági mérnökből és mérnöktanárból egy edzőterem tulajdonosa? Hol, és hogyan találkozott a Crossfit-el?  Mikor tudatosult benne, hogy feladja a sikeres dániai munahelyet, majd a biztos ausztriai megélhetést egy  új vállalkozásért? Mindezt és még sok minden mást megtudhattok  a Crossfit-ről, Feriről a mini riportból!

feri 3.

Mennyire volt jelentős szerepe a gyerekkorodban a sportnak? Tanulmányaidat, pályádat hol folytattad az érettségi után?

Nagyon szentimentálisan hangzana, hogy gyerekkorom óta erre vágytam – de nem! Hobby szinten sportoltam. Mint annyi fiatal – kerékpároztam, kosárlabdáztam, görkoriztam. Az egyetemen már testvéremmel, Zoltánnal együtt  a küzdősportok felé fordult a figyelmünk, de tudatosság nem volt a választásaimban – akkor még kerestem az igazit. Testvérem viszont elkötelezte magát a küzdősportok bizonyos ágaival.

Érettségi után a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Agrártudományi Karának Gazdasági Mérnök Szakán kezdtem meg tanulmányaimat ahol 2008-ban diplomáztam. Az egyetemet két szakon végeztem párhuzamosan.  Sopronban NYME-en Mérnöktanár szakon is  diplomát szereztem  2009-ben.

Az egyetemi éveim alatt,  2007-ben családommal és  testvéremmel Zolival úgy határoztunk, hogy létrehozunk egy funkcionális edzőtermet, ahol küzdősportokat lehet elsajátítani, mivel ez akkoriban nagyon hiányzott a mosonmagyaróvári sportélet palettájáról – kempo, thai boksz, boksz, kettlbell edzések voltak nálunk a kezdetben. Saját családi házunkat alakítottuk át és ebben Zoltán testvéremre hárult a munka oroszlán része, mivel 2008-ban Dániába költöztem és egy mezőgazdasági cég vezetőjeként dolgoztam (korábban egyetemi éveim alatt gyakorlati időmet is itt töltöttem).

Ilyen előzmények után kezdte meg működését és   a mai napig itt működik a Mosonmagyaróvári Cavefitnesz és a CrossFit Ad Flexum terem. Az utóbbi egység a másik győri egységünk a CrossFit Arrabona-val egyetemlegesen hivatalos CrossFit licenc-el rendelkezik a CrossFit világszervezet tagjaként.  Soproni egységünk látogatottsága  még nem teszi lehetővé a licenc megszerzését, de reményeink szerint itt is sor kerülhet rá.

2009-ben munkám során  egy továbbképzésen vettem részt Koppenhágában, ahol először találkoztam a CrossFit-el. Rögtön tudtam, hogy ez mélyebben érdekel, nagyon tetszett a sport illetve  a sportolók megjelenése, a crossfit mint életstílus.

Közben itthon 2009-ben már TRX és Spartan training edzéseket is tartottunk – Ódor Zoltán (testvérem) vezetésével.

Amikor Dániában voltál, milyen szereped volt itthon a terem életében? Rendszeresen hazajártál? Vagy szellemi támogató voltál, és kutattad az újabb irányokat, ötleteket, amiket a teremben meg lehet valósítani?

Eleinte évente kétszer jöttem haza 1-2 hétre.  Csak szellemi segítség voltam, teljes mértékben Zoli irányította a munkát. Így utólag is és itt is szeretném elismerni azt a munkát, ami egy új terem bevezetésében, elismertetésében, annak kultúrájának megteremtésében  “megszállottként” végzett.

zoli -

Koppenhágában Te rögtön elkezdtél crossfit edzésekre járni?

Igen. 2010-ben még annyira ismeretlen sport volt Magyarországon a Crossfit, hogy edzőképzés kizárólag külföldön volt(ez így van még most is) – így  2011-ben Koppenhágában ill. Bécsben végeztük el, és szereztük meg  Zolival a Crossfit Trainer Level 1 képesítési szintet, és lettünk az első hivatalos Crossfit   Magyarországon.

2011-ben hazaköltöztem Dániából, és a terem mellett Ausztriában kezdtem el dolgozni.  A TRX edzéseink gyors és elsöprő sikert hoztak, viszont a CrossFit még megelőzte korát és az emberek először idegenkedve fogadták.

2011 óta jó pár egyéb (kettlebell –SFG 1 illetve Zoli SFG 2 , Súlyemelő edző, TRX edző és CrossFit Level 1) továbbképzést végeztünk el, és mivel  magyarországi Crossfit képzés nincs, ezért Németországba, Ausztriába, Dániába járunk, hogy bővítsük tudásunkat, felkészültségünket. Ebben az időben 4 en Ódor Zoltán –vezetőedző, Jurik Adám , Radek Zsófia és jómagam tartottuk edzéseinket a CrossFit Adflexumban.

crosfit team

Mi a CrossFit? 

A CrossFit lényege, hogy az edzések rendkívül változatosak és sokszínűek- sok-sok gimnasztikával, köszönhetően annak, hogy minden edzésen más gyakorlatok, más-más összetételben végezhetők. Ezek mellett az edzések intenzitása, nehézsége is  sokat változik a súlyemelés és kettlebell használatával.

Miért jó a CrossFit ?

A CrossFit-ben egyszerre fejleszthető több alapképességünk, mint az erő-állóképesség, gyorsaság, robbanékonyság, koordináció, pontosság, így a gyakorló nem egy dologban lesz kiemelkedő, hanem általános jártasságot szerez több sportág alapjaiból. 

Kiknek ajánljuk? 

A CrossFit-et nemtől és kortól függetlenül mindenkinek ajánljuk, hiszen a CrossFit által a testi és szellemi frissesség megőrzése ellett  az egészséges életmód alapvető eleme lehet. Külön szeretném kiemelni a crossfittereink mentális adottságainak fejlődését, mivel a tréningeken önkéntelenül is fejlődik a teljesítmény elérése és növelése iránti vágy, a kitartás, fokozatosság, koordinációs készség.

Mi volt az a plusz,  ami miatt teljesen elköteleződtél ebbe az irányba?

Több fitneszt és  sportot kipróbáltam, semmi nem volt számomra ennyire hatékony, változatos,  sokoldalú, mint a crossfit, vagy a kettlebell.

zoli előtte utána

A Mosonmagyaróvári terem mellett még Sopronban és Győrben is crossfit termet nyitottatok – bemutatnád a „kistesókat”?

2013-ban nyitottuk meg a soproni termünket, CaveFit Sopront és rövid idő alatt népszerű lett a Soproniak körében. Itt is mint Mosonmagyaróváron is csak nálunk folynak és folytak CrossFit edzések. Sajnos elvesztettük az első helyszínt és új helyen kellett beíndítani a tréningeket. Tréner cserét követően  Radek Zsófia okleveles fitness és súlyemelő edzőt “kieemelve” az Ő vezetésével folynak edzéseink.

sopron - cave

2014-ben Győrben  megnyitottuk a CrossFit Arrabona edzőtermünket.

Itt is nagyszerű munkatársakkal dolgozunk- Vörös Balázs SFG 1 Kettlebell edző, Csendes Dávid SFG 1 Kettlebell edző és Bólya Márton válogatott tornász.

arrabona 2.

Crossfit versenybíróként is jelen vagy még megmérettetéseken? 

2011-14-ig jártam mint versenybíró vettem részt a  CrossFit Regionalis (európa legnagyobb CrossFit versenye) versenyeken.

feribíró

Magyarország hogy áll, melyik ország/nemzet kiemelkedő ebben a sportban?

Egyértelműen a  skandináv és északi országok nyújtanak kimagasló teljesítményt. Hazánkban a lakosság életviszonyai nem hasonlíthatók egy nyugat-európai országéhoz, Hazánkban már egy jobb életviszonyra utaló jel, ha valaki  anyagilag is áldozni tud az egészségének megóvása érdekében a sportra, fitneszre.
Magyarországon még csak ismerkednek az emberek a CrossFit-el.

Milyen a CrossFit sportközösség?

Nagyszerű amikor „tömegeket mozgat meg egy sport”, de számunkra a minőség és a biztonság az elsődleges munkavégzésünkben. Nálunk is létezik valódi sportközösség – szép számban – ahol a SPORT-on van a hangsúly: több generáció is megfér egymás mellett, barátságok szövődnek, csapatok állnak össze (Voluta, Cross chalange – Spartan Race, CrossFit versenyek). Vannak facebook csoportjaink,  ketten, hárman edzőpárosok – igazán családias,  jó hangulat van jelen a termeinkben.

Hogy  látod  jövődet  és a sportot 5-10 év múlva?

A külföldi példák alapján biztos vagyok abban, hogy a crossfit teljesen bekerül és elfogadottá válik a hazai fitnessvilág   köztudatába,  és   vérkeringésébe. A hazai elterjedését lassítja, hogy nagyon jelentős licencdíjat kell fizetni  a crossfit termeknek, és a tréneri képzettséget csak külföldön lehet megszerezni (nem kevés vizsgadíj, utazás és szállás költségek + nyelvtudás…. ). Így nem csoda, hogy sok helyen próbálkoznak hozzáértés nélkül “sufni crossfit”-et eladni különböző fantázia nevekkel, aminek csak az adott “crossfit tréner….” szókincse szab határt.
A CrossFit foglalkozások  jellege teljesen eltér az un. fitneszgépes edzőtermekben folyó tréningektől. Nálunk a tréningek a trénerek jelenlétében és irányításával történnek, illetve a gyakorlott crossfitterek dolgozhatnak önállóan a trénerek útmutatásai alapján.

Magam jövőjéről azt gondolom, hogy továbbra is a fitness és sport világában, az edzőtermeink fejlesztésében igyekszem  még magasabb színvonalon dolgozni. További tréneri vizsgák letétele, és  továbbképzéseken történő rendszeres részvétel a célom.

Meggyőződésem, hogy ­- a jelenlegi eklektikus állapotokhoz képest – felértékelődik a szakképesített edzői munka, és a fitneszt választó emberek a trénerek szakképesítésére is kíváncsiak lesznek.

utolsó

Kinek és miért ajánlanád a Monarchia Kávéházat?

Mindenkinek ajánlanám – aki a minőségre, gyorsaságra, figyelmességre vágyik – természetesen  egy isteni  reggeli  mellett!

Ha tetszett a poszt oszd meg Te is! Köszönöm: K.S.