Egy modernkori Gentleman

Zoli évek óta a Monarchia Kávéház vendége és meg kell, hogy mondjam udvariassága, figyelmessége  soha nem lankad. Az összes hölgyvendégnek, vagy éppen a takarító néninknek mindig az elmaradhatatlan  „Kezét csókolom- mal” köszön,  nevükön szólítja a felszolgálókat, öltözékéből soha nem hiányozhat a zakó és a  szép vasalting.  Tájékozottságát  illetően pedig akár a napi politikát, vagy a gazdasági életet tekintve töretlenül  naprakész.

 Széles látókörűen  tekint ki a világba és nemcsak a hazai, hanem a globális világgazdaság kérdéseire is kiterjed figyelme. Tökéletesen otthon érzi magát a világpolitikai kérdésekben, egy-egy fontosabb világesemény kapcsán pontosan tudja, hogy mi volt a The Times címlapján, vagy  éppen ki az új pénzügyminisztere Angliának. Szóval a reggeli mellett, ilyenekről is szoktunk „pletykálgatni” és mindig kikérem /megkérdem a véleményét, ha éppen nem értek valamilyen politikai vagy gazdasági  tematikát, vagy egyszerűen csak érdekel  mi húzódhat a háttérben.

Azaz igazság, hogy kíváncsi voltam és sok minden érdekelt még- ezért lett a Monarchia Kávéházban a Hónap Vendége Hunyaddobrai Zoltán.

Milyen családból származol? Mivel sikerült a későbbiek során meglepned a szüleidet? 

Tősgyökeres mosonmagyaróvári vagyok, értelmiségi családból származom, építőipari kötődéssel. A jó bizonyítvány egyértelmű szülői elvárás volt gyerekkoromban, de a továbbtanulásomban, pályaválasztásomban nem befolyásoltak. Az általános iskola után nagy döbbenetet okozva szüleimnek  Állategészségügyi Szakközépiskolába jelentkeztem. Rendkívül jó iskola volt, sokat adott emberileg. Évekig dolgoztunk a mezőgazdasági üzemekben, roppant jó tanáraink voltak, megismertük a való életet, boldogan emlékszem vissza ezekre az évekre, örömmel tölt el,  hogy ide jelentkeztem.

Az érettségi után milyen terveid voltak? 

Állatorvos szerettem volna lenni, de 1 pont híján nem vettek fel. Erős anyai nyomásra azonnal el kellett kezdenem egy egyetemet, így a tanulmányaimat a helyi Agrártudományi Egyetem  Általános Agrár Mérnöki Karán kezdtem meg. Az első pillanatban tudtam, hogy rossz helyen járok és hamarosan a professzorok is rájöttek – az első évben megbuktam biokémiából. Az teljesen nyilvánvaló volt már akkor számomra, hogy az akkor formálódó rendszerváltás alatt, ha nem olyan családba születtél, ahol jelentős földbirtokra tettek szert, akkor a leendő szakmámban (mint agrármérnök) nem lesz lehetőségem a felszínen maradni.

Hogyan kerested meg az első önálló keresetedet? 

Kifutófiúként kezdtem el dolgozni egy fogászati rendelőben 1989-ben – fogászati szórólapokat osztogattam osztrák autókra. Ez volt a első és utolsó munkahelyem. Nagyon jó volt megélni, hogy az embernek saját jövedelme van, mellette dolgoztam Ausztriában is – szeméttelepen – itt a háztartási szemétből válogattam ki a hasznos hulladékot.

Az egyetemet estin folytattam, de mellette már teljes mértékben az üzletre koncentráltam. Első ingatlan beruházásomat 1991-92-ben hoztam létre, ekkor építtettem meg a Terv utcai garázs sort.

Az egyetemi éveid alatt csak a diploma megszerzésére, illetve az üzletekre koncentráltál, vagy jutott idő másra is? 

Természetesen jutott idő mindenre. Rengeteg embert  megismertem, tartós barátságokat kötöttem, van aki később üzlettársam is lett (vele közös fogászati rendelőt nyitottunk). Többségükkel jó viszonyban, állandó kapcsolatban vagyok, az üzleti életben is többször összefutunk – kölcsönösen segítjük egymást.

Milyen üzleti érdekeltségeid vannak? Melyik áll hozzád a legközelebb és miért? 

Fogászati Klinikákban vagyok tulajdonos/résztulajdonos – ezek közül az első az Eurodent Fogászati Klinika volt 1992-ben, majd ezt követte egy győri, illetve a fertődi komplexum. Ezen kívül több száz építési telek kialakítását hoztam létre Győrben, Mosonmagyaróváron és Rajkán, valamint az ehhez kapcsolódó lakás építésekben is érdekelt vagyok. Imádom a jó ötleteket, ez mindig lázba hoz. Ingatlanok tekintetében egy régi épület felújítása, rendbe hozása, funkcióba helyezése, látni, hogy megtelik élettel, ez az, ami közel áll hozzám. Mosonmagyaróváron erre jó példa az Úttörő Ház régi épülete, mely most két banknak, több üzletnek és egy kényelmes parkolónak is otthont ad.

Ha pedig a pihenni vágyók elégedettségét nézzük, akkor az általunk épített apartmanokban számos vendéget fogadtunk, akik maximális elégedettséggel távoztak egy kellemes hét, vagy hétvége után.

Több vállalkozásod résztulajdonosokból áll – hogy lehet hosszú éveken keresztül sikeresen együttműködni?

Egy kivételével mindegyik üzlettársam gyerekkori barátom. A hosszú távú, jó együttműködés feltétele a közös cél felismerése és a feltétlen bizalom a partnerek között.

Az elmúlt 20 évben rengeteg minden történt/változott, egy sikeres vállalkozónak hogyan kellett alkalmazkodnia a megváltozott viszonyokhoz? 

Nagyságrendekkel nehezebb most karriert csinálni, mint a rendszerváltás körüli időszakban. Egy dolgot azonban mindig szem előtt kell tartani: a siker soha nem előzi meg a munkát! Úgy gondolom kockázatvállalással, kitartó szorgalommal és egy jó adag szerencsével ma is sikerre lehet vinni vállalkozásokat. Egy üzletembernek mindig alkalmazkodnia kell az állandóan megújuló gazdasági törvényekhez, a helyi politikához egészen addig, amíg alkalmazkodni lehet hozzá. Ha nem lehet, akkor meg kell próbálni megváltoztatni. Volt olyan szakasz a város életében, (pályakezdő koromban), amikor meglehetősen ellenséges önkormányzattal álltam szembe. Azóta a választók ítéletet mondtak az akkori polgármesterről.

Jövőbeli céljaid? 

Elsősorban szeretném, ha Mosonmagyaróvár a polgárok számára szerethető város lenne, ezzel párhuzamosan fejlődhetnének a vállalkozások. A megkezdett projekteket szeretném tovább vinni, amelyek most is folyamatban vannak. Ha esetleg adódna a későbbiekben egy érdekes lehetőség, akkor azt is kihasználom. 12 éves a fiam, így felelősséggel tartozom abban a tekintetben, hogy legyen mit átadnom, ha elérkezik az ideje.

Szabadidődben jut időd sportolni, kikapcsolódni? 

Szenvedélyesen sportolok gyerekkorom óta, úszom, teniszezek a „Mosonmagyaróvári Pingvinek” jégkorong csapat tagja vagyok már 25 éve, akikkel minden kedden játszunk Győrben a műjégpályán. Nyáron pedig az itatói strandon röplabdázunk. Ha lehetőségem van rá, akkor a családtagokkal is úszom és teniszezem. 11 éve minden nyáron 1 hónapot Horvátországban, Trogirban töltök a családommal és barátokkal télen az Osztrák Alpokban szoktunk síelni.

„Amikor a sportszeretet összekapcsolódik egy több mint nemes gondolattal” – 

Mosonmagyaróváron nem volt lehetőség arra, hogy télen teniszezzenek azok a sportkedvelők, akiknek szívügyük a tenisz. 2010-11-ben a mosonmagyaróvári teniszezők között megfogalmazódott az a gondolat, hogy milyen jó lenne egy csarnokot építeni, azok anyagi részvételével, akiknek lehetőségük lett volna ebben részt venni. A tárgyalások, egyeztetések 3 hónapig tartottak, majd a végén egyedül maradtam azzal, aki hajlandó volt erre anyagilag áldozni. Így saját magammal összefogva elhatároztam, hogy megépítem a teniszcsarnokot. Sok segítséget kaptam dr.  Nagy Istvántól az akkori polgármestertől az épület megvalósításához. Miután elkészült és mindenki megelégedésére birtokba vették a gyerek és felnőtt teniszezők, utána természetesen a megtámadásom sem maradhatott el, megerősítve azt a meggyőződésemet, hogy minden jó cselekedet elnyeri méltó büntetését. Ettől eltekintve, rendkívül boldoggá tesz, hogy azóta rengeteg gyerek tanult meg itt teniszezni….

received_10158429922995641

Visszatekintve volt-e baklövésed /csinálnál-e valamit másként? 

Sok hibát elkövettem eddigi pályafutásom során, általában nem voltam elég bátor, egy-egy ingatlan ügy kapcsán, sokkal nagyobb méretekben lehetett volna gondolkozni, talán túl óvatos voltam.

Mi a véleményed a városról, Mosonmagyaróvár adottságairól? 

Úgy gondolom, hogy a város földrajzilag rendkívül jó adottságokkal bír, de amit kevéssé hangsúlyoznak, hogy a mosonmagyaróvári polgárok országos tekintetben is kiemelkedő ambícióval és szorgalommal rendelkeznek. Ilyen vállalkozó kedvet ritkán látni. Ha a városképet összehasonlítjuk a 20 évvel ezelőttivel – elképesztő a fejlődés – szép épületek, rendezettség. Sajnos a 90-es években rövidlátó módon volt kezelve a város vagyona, elvesztegetve számtalan lehetőséget, amelyeket sajnos már nem lehet visszahozni. Jelenlegi város vezetés elképzeléseivel, tevékenységével teljesen egyetértek – amelyek megjelennek a közterületek rendbetételével, szabályozásokkal, vállalkozó barát döntésekkel, ipartelepítéssel, középületek folyamatos felújításával, s nem utolsó sorban a sportcsarnok építésével.

Legkiemelkedőbb gasztronómiai élményed?

 Mint a munkámban is, itt is – szeretem a minőséget. Talán csúcsgasztronómiát Párizsban a Four Seasons –ban élhettem meg, de rendszeres és hűséges vendég vagyok a Nobu-ban vagy Remiz-ben. Nem változtatom a megszokott helyeimet.

Kinek és miért ajánlanád a Monarchia Kávéházat? 

A Monarchia Kávéházat azoknak ajánlanám, akik szép környezetben kedves, figyelmes felszolgálókkal, jó minőségű reggelit szeretnének fogyasztani – mindezt családias hangulattal fűszerezve.